בדיקת OCT (optical coherence tomography)

במהלך בדיקת עיניים שגרתית, רופא העיניים לא בודק רק את ראיית המטופל אלא מעריך גם את בריאות עיניים הכללית והימצאות של מחלות עיניים שונות. קיימים מספר כלים שעוזרים לרופא לבחון את העיניים, בינהם בדיקת טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) .

OCT הוא כלי הדמיה לצילום תמונות חתך של הרשתית ושל העצב האופטי (עצב הראייה) ברזולוציה גבוהה. מדובר בטכנולוגית לייזר לא פולשנית שמאפשרת לזהות ולאבחן מחלות עיניים בשלב מוקדם.  OCT דומה לאולטרסאונד, אך במקום צליל משתמש באור, כך שאינו כולל קרינה מסוכנת. יעילותו וחדשנותו נובעת מכך שאינו פולשני, לא כואב ובעל סיכונים מינימליים.

כאמור, OCT משתמש בגלי אור. גלים אלו משתקפים בעומקים שונים בעין ליצירת פרופיל, ויחד עם קרן אור שסורקת את העין לרוחב – נוצרת תמונה תלת ממדית. על ידי התמונה המתקבלת יכול הרופא למדוד את עובי הרשתית ולבחון את שכבותיה השונות. התמונות מסייעות באבחון ותכנון טיפולים למחלות עיניים שונות ומעקב אחר תהליך הריפוי.

לפני תחילת הבדיקה, ייתכן שרופא העיניים יטפטף טיפות להרחבת אישונים ויהיה צורך בהמתנה עד שיתרחבו.  לאחר מכן המכונה סורקת את העיניים במשך 5-10 דקות ויוצרת פרופיל עין מפורט. הבדיקה אינה כואבת, אך תיתכן תחושת חוסר נוחות עקב טיפות העיניים המרחיבות, טשטוש ראייה ורגישות לאור לאחריהן.

אבחון מחלות עיניים בעזרת OCT :

הרופא עשוי להשתמש בסריקת OCT במהלך בדיקת עיניים שגרתית או כשקיימים גורמי סיכון  לחלות במחלות עיניים כמו רטינופתיה סוכרתית או יתר לחץ דם. גילוי מוקדם חשוב במחלות עיניים כמו גלאוקומה, בהן המטופל יכול שלא להציג כלל סימפטומים עד שלב מחלה מתקדם, בו כבר יהיה סיכון לאובדן ראייה. מחלות עיניים שונות יכולות להשפיע על הרשתית, עצב הראייה וכלי הדם וOCT יכול לסייע באבחונן, למשל ניוון מקולרי שקשור לגיל , רטינופתיה סוכרתית, גלאוקומה, חור מקולרי , היפרדות רשתית וזגוגית ועוד.

מדובר בסריקה חשובה ובטוחה המאפשרת לשמור על בריאות עניים. על ידי בדיקות OCT קבועות ניתן להשוות בין תקופות שונות, ובכך ניתן לזהות שינויים עדינים לאורך הזמן ולאבחן מצבים שונים בשלב מוקדם או להעיד על יעילות הטיפול במידה וניתן. בהתאמה ניתן להתחיל טיפול מוקדם, להמשיך בקו טיפול קיים או להחליף טיפול במידה ואינו נמצא כיעיל. לכל הנ"ל השלכות חשובות על בריאות העין ועל כן בדיקת הOCT מהווה טכנולוגיה חשובה ברפואת העיניים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן